Πελάτης: PMV Maritime Holdings Ltd Υπεργολάβοι: Marine Environmental Research (MER) Lab Ltd, NGA Consulting, Engineers Ltd, PLZ Toposurvey Consultants Ltd
Η Μαρίνα Παραλιμνίου αποτελεί μια μαρίνα με 300 θέσεις ελλιμενισμού και μικτή ανάπτυξη με οικιστικές, εμπορικές χρήσεις καθώς και με χώρους αναψυχής στην Περιοχή Περνέρα, στο Δήμο Παραλιμνίου. Η μικτή οικιστική και εμπορική ανάπτυξη θα περιλαμβάνει κατοικίες (διαμερίσματα και μικρό αριθμό επαύλεων), καταστήματα, χώρους εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ.) και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους εξωτερικούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Εκπονήθηκε Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) για να συνοδεύσει την Αίτηση για Άδεια Πολεοδομίας του έργου. Επιπλέον, εκπονήθηκαν λεπτομερείς καταγραφές του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μελέτη Εκτίμησης Κυκλοφοριακών Επιπτώσεων για να ελεγχθεί αν το υφιστάμενο οδικό δίκτυο μπορεί να ανταποκριθεί στον μελλοντικό κυκλοφοριακό φόρτο, καθώς και μελέτη εκτίμησης των αναγκών της ανάπτυξης σε νερό και διερεύνηση των επιλογών παροχής του νερού. Αυτές οι μελέτες, μαζί με τις ακτομηχανικές μελέτες παρείχαν τις απαραίτητες πληροφορίες που αποτέλεσαν σημαντικό υλικό για την ΜΕΕΠ. Πριν την εκπόνηση της ΜΕΕΠ προηγήθηκε η “φάση εξέτασης” (Scoping phase), το οποίο κατέληξε σε συγκεκριμένες απαιτήσεις από τις αρμόδιες αρχές όσον αφορά το περιεχόμενο της ΜΕΕΠ. Ακολούθησαν πολλές συναντήσεις με το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, τον Κλάδο Θαλασσίων Έργων και το Τμήμα Κυκλοφοριακών Μελετών του Τμήματος Δημοσίων Έργων, τους κύριους σχεδιαστές του έργου και τον πελάτη. Στη συνέχεια εφαρμόστηκε μια σταδιακή προσέγγιση για να καλυφθούν οι ανάγκες της ΜΕΕΠ. Αυτή η προσέγγιση αποτελούνταν από διακριτά στάδια καθώς και από όλα τα απαιτούμενα δεδομένα και τις συμπληρωματικές μελέτες ως εξής.
- Εκτέλεση επιτόπιων ερευνών όπως καταγραφές του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καταμέτρηση κυκλοφορίας, συλλογή των απαραίτητων δεδομένων για τον καθορισμό των υφιστάμενων συνθηκών της περιοχής του έργου και την αναγνώριση περιοχών που το έργο ενδέχεται να επιφέρει επιπτώσεις.
- Οριστικοποίηση των συμπληρωματικών μελετών και της ΜΕΕΠ, και
- Υποβολή της ΜΕΕΠ και των συμπληρωματικών μελετών της στις αρμόδιες αρχές και υποστήριξη της διαδικασίας αξιολόγησής της μέχρι την έκδοση της γνωμάτευσης από το Τμήμα Περιβάλλοντος.
Ο γενικός στόχος της εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ήταν η παροχή υψηλού επίπεδου προστασίας του περιβάλλοντος και η συμβολή στην ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών θεμάτων στο χωροταξικό σχεδιασμό του έργου με σκοπό την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Η περιβαλλοντική εκτίμηση επιτεύχθηκε μέσω (α) της “φάσης εξέτασης” (scoping phase), (β) της εκπόνησης της περιβαλλοντικής μελέτης και της υποβολής της και (γ) διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν μετά την υποβολή της ΜΕΕΠ. Η διαδικασία εκπόνησης της ΜΕΕΠ γινόταν παράλληλα με τον σχεδιασμό του έργου, ο οποίος έλαβε υπόψη τα ευρήματα της ΜΕΕΠ με σκοπό τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του έργου.