Έργα

Απόβλητα & Ρύπανση

Εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης ανάλυσης και αξιολόγησης υφιστάμενης κατάστασης (Baseline Survey) για το Λιμάνι της Λεμεσού

Πελάτης: Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων μαζί με τους ιδιωτικούς διαχειριστές του Λιμανιού Λεμεσού: EUROGATE Container Terminal Limassol Limited, PO Maritime Cyprus Limited και DP World Limassol Limited

Το έργο εμπορικοποίησης του Λιμανιού Λεμεσού είναι χωρισμένο σε τρία διαφορετικά μέρη με τις αντίστοιχες λειτουργίες:

  1. Ο Τερματικός των κοντέινερ (Lot 1, παραχώρηση για 25 χρόνια),
  2. Οι Θαλάσσιες υπηρεσίες (Lot 2, παραχώρηση για 15 χρόνια), και
  3. Ο Τερματικός πολλαπλών χρήσεων (Lot 3, παραχώρηση για 25 χρόνια).

Η διαχείριση των τριών αυτών τμημάτων γίνεται από τις παραπάνω τρεις ιδιωτικές εταιρείες/παραχωρησιούχους που έχουν λάβει παραχωρήσεις για κάθε τμήμα από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Κάθε Παραχωρησιούχος λειτουργεί ένα μέρος του Λιμανιού Λεμεσού όπως ορίζεται παρακάτω:

  • LOT 1 Τερματικός Εμπορευματοκιβωτίων: Διαχειριστής: EUROGATE Container Terminal Limassol Limited – Διαχείριση Εμπορευματοκιβωτίων.
  • LOT 2 Θαλάσσιες Υπηρεσίες Διαχειριστής: PO Maritime Cyprus Limited – Προσφέρει θαλάσσιες υπηρεσίες όπως πλοήγηση, ρυμούλκηση κλπ σε πλοία που προσεγγίζουν το Λιμάνι.
  • LOT 3 Τερματικός Πολλαπλών Χρήσεων: Διαχειριστής: DP World Limassol Limited – Διαχείριση γενικού φορτίου, επιβατών και άλλων σχετικών λειτουργιών.

Ο κύριος στόχος της περιβαλλοντικής μελέτης ανάλυσης και αξιολόγησης υφιστάμενης κατάστασης (EBS) είναι η καταγραφή της περιβαλλοντικής κατάστασης του λιμανιού. Η μελέτη θα χρησιμοποιηθεί επίσης για μελλοντική σύγκριση των περιβαλλοντικών αλλαγών στην περιοχή του λιμανιού και για την αξιολόγηση της κατάστασης κατά την επιστροφή της παραχώρησης σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης. Οι Παραχωρησιούχοι μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν τα ευρήματα για την καταγραφή τυχόν θετικών ή αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια της περιόδου των Παραχωρήσεων, ενώ υλοποιούν τα Σχέδια Περιβαλλοντικής Παρακολούθησής τους.

Η μελέτη περιλαμβάνει επιμέρους μελέτες σχετικά με την υφιστάμενη ρύπανση του περιβάλλοντος (έδαφος, θαλάσσιο νερό και ιζήματα της λεκάνης του Λιμανιού, ατμόσφαιρα, θόρυβο και φωτισμό) σε σχέση με τα καθορισμένα σημεία δειγματοληψίας. Το Σχέδιο Δειγματοληψίας και Περιβαλλοντικής Ανάλυσης περιγράφει αρχικά τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την επιλογή των σημείων δειγματοληψίας, προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι χώροι με τις πιο κατάλληλες περιβαλλοντικές παραμέτρους. Επιπλέον, το Σχέδιο Δειγματοληψίας και Περιβαλλοντικής Ανάλυσης παρουσιάζει τον εξοπλισμό και τα εφαρμοστέα διεθνή πρότυπα (ISO) και πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθηθούν για την εκτέλεση της απαιτούμενης δειγματοληψίας/δοκιμής/ανάλυσης σε κάθε περίπτωση. Το Σχέδιο επίσης υποδεικνύει τα επιτρεπόμενα επίπεδα/συγκεντρώσεις των φυσικοχημικών παραμέτρων βάσει της νομοθεσίας και των κανονισμών για τις συγκεκριμένες χρήσεις. Σε περίπτωση που τέτοια πρότυπα δεν είναι εφαρμόσιμα, παρέχεται αναλυτική περιγραφή των εφαρμοσμένων μεθόδων.

Η περιβαλλοντική μελέτη είχε περιορισμούς και δεσμεύσεις σύμφωνα με το αρχικό της σκοπό. Αυτά σχετίζονται κυρίως με την περιορισμένη χρονική περίοδο που πραγματοποιήθηκε (δηλαδή δύο μήνες) και το χρονικό διάστημα, το οποίο κάλυψε μόνο δύο μήνες του έτους, με παρόμοια χαρακτηριστικά (δηλαδή αρχή της βροχερής περιόδου). Αυτοί οι παράγοντες μειώνουν τα όρια εμπιστοσύνης των αποτελεσμάτων και δεν επιτρέπουν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την υφιστάμενη περιβαλλοντική κατάσταση του Λιμανιού, όσον αφορά τις πηγές και τα καταγεγραμμένα επίπεδα συγκέντρωσης (υψηλά ή χαμηλά) ορισμένων παραμέτρων.

Τα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν την περιβαλλοντική κατάσταση του Λιμανιού, η οποία αντιστοιχεί στις συγκεκριμένες συνθήκες που υπήρχαν κατά τη διάρκεια της δειγματοληψίας. Αυτές οι συνθήκες σχετίζονται με τις συγκεκριμένες μετεωρολογικές συνθήκες, τις δραστηριότητες του Λιμανιού, και τις περιβαλλοντικές συνθήκες γύρω από το Λιμάνι, κατά τη διάρκεια κάθε δραστηριότητας δειγματοληψίας που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα που προκύπτουν μπορούν να μεταφραστούν σε βασικά συμπεράσματα σχετικά με την ιστορική και υφιστάμενη λειτουργία του Λιμανιού.

Γενικά, το κύριο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από τα αποτελέσματα που προέκυψαν και την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε είναι ότι δεν καταγράφηκαν σημαντικά επίπεδα ρύπανσης σε καμία από τις περιοχές που έχουν εξεταστεί, λαμβάνοντας υπόψη τον τύπο χρήσης και τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στις περιοχές αυτές.

Σχετική Υπηρεσία

Απόβλητα & Ρύπανση

enviromental policy category image
Αυτό που κάνουμε

Αυτό που κάνουμε

Υδατικοί Πόροι & Πλημμύρες
Υδρολογική Μελέτη για τη Λίμνη Μακριά στην περιοχή Ζακακίου στη Λεμεσό

Αντιμετώπιση αναγκών με έναν τεχνικά άρτιο και περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο.