Πελάτης: Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος – Τμήμα Περιβάλλοντος
Οι κύριοι στόχοι του έργου ήταν:
- Εκπόνηση εθνικού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της ερημοποίησης με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της ερημοποίησης και όλη τη σχετική εθνική νομοθεσία.
- Προσδιορισμός περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών που απειλούνται από την ερημοποίηση.
- Εκπόνηση προγράμματος μέτρων για την καταπολέμηση της ερημοποίησης.
- Ευαισθητοποίηση του κοινού και δημόσια διαβούλευση.
Οι δραστηριότητες που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν ήταν:
- Λεπτομερής ανάλυση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και όλων των σχετικών εθνικών νομοθεσιών που πρέπει να ενσωματωθούν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κύπρο.
- Προσδιορισμός των παραγόντων και των διαδικασιών που συμβάλλουν στην ερημοποίηση με ιδιαίτερη αναφορά στις συνθήκες της Κύπρου. Οι κύριοι παράγοντες ήταν το κλίμα, η τοπογραφία, η βλάστηση, η γεωλογία, το έδαφος, η υδρολογία και οι ανθρωπογενείς επιπτώσεις. Οι κύριες διεργασίες που αναλύθηκαν ήταν η διάβρωση, η μείωση των βροχοπτώσεων τα τελευταία χρόνια, οι μη βιώσιμες μέθοδοι άρδευσης, η χημική ρύπανση κ.λπ.
- Με βάση την υφιστάμενη κατάσταση και τις πιθανές τάσεις, εκπονήθηκαν μελλοντικές προβλέψεις για την ερημοποίηση βάσει διαφόρων σεναρίων.
- Προσδιορισμός των περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών που απειλούνται από την ερημοποίηση μέσω μιας πολυμεταβλητής προσέγγισης με τη χρήση ειδικού λογισμικού, του D-Tool, το οποίο αναπτύχθηκε για τις ανάγκες του έργου. Το εργαλείο D – Tool είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την εκτίμηση και αξιολόγηση κάθε περιοχής στην Κύπρο όσον αφορά τον κίνδυνο ερημοποίησης και βοηθά επίσης στην ιεράρχηση, εφαρμογή και αξιολόγηση των σχετικών μέτρων.
- Εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της ερημοποίησης, το οποίο περιελάμβανε α) Προσδιορισμός των περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών που απειλούνται από την ερημοποίηση, β) Αξιολόγηση των υφιστάμενων πολιτικών και μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών σε άλλες σχετικές πτυχές, όπως το σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης, η υδατική πολιτική, το σχέδιο δράσης για τα δάση κ.λπ, γ) Αξιολόγηση της ανάγκης για περαιτέρω αποτελεσματικότερες θεσμικές ρυθμίσεις και διαδικασίες, και δ) Εθνική στρατηγική για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ερημοποίησης και την προώθηση της βιώσιμης χρήσης της γης και της διαχείρισης των υδατικών πόρων.
- Προσδιορισμός και εισήγηση μέτρων που είναι αναγκαία για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ερημοποίησης και τον μετριασμό των επιπτώσεων της ξηρασίας.
- Καθορισμός του ρόλου του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των χρηστών γης.
- Αξιολόγηση των απαιτούμενων πόρων (οικονομικών, θεσμικών και τεχνικών) για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και του Προγράμματος Μέτρων.