Πελάτης: Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος – Τμήμα Περιβάλλοντος
Συνεργάτες: ENVECO S.A. (Ελλάδα)
Κύριος στόχος του Έργου ήταν:
- Κατάρτιση εθνικού καταλόγου όλων των εγκαταστάσεων εξορυκτικών αποβλήτων στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των κλειστών/εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2006/21/ΕΚ «για τη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας» και της εθνικής νομοθεσίας.
- Αξιολόγηση και ταξινόμηση των ενεργών εγκαταστάσεων εξορυκτικών αποβλήτων με βάση τον κίνδυνο πρόκλησης δυσμενών επιπτώσεων στο περιβάλλον, κυρίως στο νερό, το έδαφος και τον αέρα.
- Αξιολόγηση και ταξινόμηση των ενεργών εγκαταστάσεων εξορυκτικών αποβλήτων με βάση τον κίνδυνο πρόκλησης δυσμενών επιπτώσεων στο περιβάλλον, κυρίως στο νερό, το έδαφος και τον αέρα.
- Κατάρτιση πρότυπων Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων.
- Ανάπτυξη κατάλληλης βάσης δεδομένων για την αποθήκευση και παρουσίαση όλων των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί.
Οι δραστηριότητες που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν ήταν:
- Συλλογή και καταγραφή όλων των διαθέσιμων δεδομένων για όλες τις εγκαταστάσεις εξορυκτικών αποβλήτων στην Κύπρο.
- Ανασκόπηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών σχετικά με τη διαχείριση των εγκαταστάσεων εξορυκτικών αποβλήτων και την αποκατάσταση των χώρων αυτών.
- Εκτεταμένες εργασίες πεδίου για τον εντοπισμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων εξορυκτικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των κλειστών/εγκαταλελειμμένων μεταλλείων.
- Τοπογραφική αποτύπωση κάθε εγκατάστασης και καθορισμός του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
- Αξιολόγηση και ταξινόμηση τόσο των ενεργών όσο και των κλειστών/εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων εξορυκτικών αποβλήτων με βάση τον κίνδυνο πρόκλησης δυσμενών επιπτώσεων στο περιβάλλον, κυρίως στο νερό, το έδαφος και τον αέρα, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία (Νόμος 82(Ι)/2009).
- Ανάπτυξη βάσης δεδομένων για την αποθήκευση και παρουσίαση των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί.
- Κατάρτιση πρότυπων Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων.
Στην Κύπρο οι πιο ενεργές εγκαταστάσεις εξορυκτικών αποβλήτων προέρχονται από λατομικές δραστηριότητες, εκτός από ένα ενεργό μεταλλείο χαλκού. Η πλειονότητα των ενεργών εγκαταστάσεων εξορυκτικών αποβλήτων έχουν ελάχιστο κίνδυνο να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, λόγω των αδρανών χαρακτηριστικών αυτών των αποβλήτων. Αντίθετα, υπάρχουν πολλές εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις εξορυκτικών αποβλήτων, που προέρχονται από τις έντονες δραστηριότητες εξόρυξης χαλκού κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Η πλειονότητα αυτών των εγκαταστάσεων μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, κυρίως όσον αφορά την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και του εδάφους.