Πελάτης: Δήμος Λευκωσίας
Οι κύριοι στόχοι του έργου ήταν η εκπόνηση υδρολογικής μελέτης για το τμήμα του ποταμού Πεδιαίου μεταξύ της γέφυρας νότια του Προεδρικού Μεγάρου και της γέφυρας βόρεια του παλιού Γενικού Νοσοκομείου, καθώς και υδραυλικής μελέτης για τη διαστασιολόγηση της ενεργού κοίτης του ποταμού για γεγονότα βροχόπτωσης περιόδου επαναφοράς 2, 5, 10, 25, 50, 100, 200 και 500 χρόνια, έτσι ώστε η περιοχή να μην πλημμυρίζει. Οι δραστηριότητες που εκπονήθηκαν ήταν οι εξής:
- Αποτύπωση της κοίτης του ποταμού και καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης.
- Αξιολόγηση των δεδομένων βροχόπτωσης του Μετεωρολογικού Σταθμού 640 στη Λευκωσία.
- Καθορισμός των 12 υπολεκανών απορροής του ποταμού.
- Προσδιορισμός του χρόνου συγκέντρωσης με τη χρήση διάφορων εμπειρικών μεθόδοων.
- Η εκτίμηση της παροχής αιχμής έγινε τόσο με τη χρήση δεδομένων καταγεγραμμένων ροών όσο και με τη χρήση της Ορθολογικής Μεθόδου.
- Χρήση του λογισμικού HEC – RAS (Hydrologic Engineering Center River Analysis System of the Army Corps. Eng.) για την υδραυλική ανάλυση της περιοχής μελέτης.
- Αξιολόγηση της ταχύτητας ροής και της σταθερότητας των πρανών και της διατομής της κοίτης.
- Διαστασιολόγηση προτεινόμενων υδραυλικών έργων.
Κύρια συμπεράσματα και εισηγήσεις:
- Η κοίτη του ποταμού στην περιοχή που μελετήθηκε έχει ενεργό πλάτος κοίτης που κυμαίνεται μεταξύ 10 και 40 μέτρων ή μέσο πλάτος 25 μέτρων.
- Η διάβρωση είναι περιορισμένη και η κοίτη σταθεροποιείται λόγω της εκτεταμένης βλάστησης.
- Συμπεραίνεται ότι η φυσική πεδιάδα πλημμύρας μπορεί να δεχθεί και να διοχετεύσει πλημμύρες με περίοδο επαναφοράς έως και 500 χρόνια. Κάποια προβλήματα μπορεί να αναμένονται στις γέφυρες ιρλανδικού τύπου.
- Ως γενικό συμπέρασμα, το Γραμμικό Πάρκο που διασχίζει το ενεργό κανάλι ή την πλημμυρική πεδιάδα θα πρέπει να είναι υπερυψωμένο πάνω από την ενεργή κοίτη του ποταμού.