Πελάτης: J+A Philippou Architects Engineers LLC
Το αντικείμενο της μελέτης ήταν η υδρολογική και υδραυλική ανάλυση του δικτύου ομβρίων του καζίνο-θερέτρου “City of Dreams Mediterranean” στο Ζακάκι στη Λεμεσό, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί και μερικώς κατασκευαστεί. Ο κύριος στόχος της μελέτης ήταν να εξεταστεί η υδραυλική απόδοση του κυρίως συστήματος διοχέτευσης των ομβρίων της ανάπτυξης και του υφιστάμενου αγωγού ομβρίων του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας (εφεξής αγωγός ΣΑΛΑ) στα δυτικά, προκειμένου:
- Να προσδιοριστούν τυχόν ανεπαρκή τμήματα του δικτύου ως προς τη διοχέτευση των όμβριων απορροών περιόδου επαναφοράς 1 στα 5 και 1 στα 10 χρόνια.
- Να εξεταστεί η δυνατότητα του αγωγού ΣΑΛΑ ως προς τη διοχέτευση των παραγόμενων όμβριων απορροών της ανάπτυξης.
Η υδρολογική και υδραυλική ανάλυση έγινε με τη χρήση του λογισμικού SWMM (United States Environmental Protection Agency). Το SWMM είναι ένα δυναμικό μοντέλο προσομοίωσης βροχής-απορροής που χρησιμοποιείται για μεμονωμένα ή συνεχή γεγονότα βορχόπτωσης και εφαρμόζεται κυρίως για δίκτυο ομβρίων σε αστικές περιοχές. Το μέγεθος της επιφανειακής απορροής προκύπτει από τις διάφορες υπολεκάνες απορροής οι οποίες δέχονται τη βροχόπτωση και αφού συνυπολογιστούν οι απώλειες (διήθηση, εξάτμιση κτλ.) μετατρέπεται σε επιφανειακή απορροή. Η παραγόμενη απορροή διοχετεύεται μέσω ενός συστήματος αγωγών, καναλιών, αποθήκευσης/επεξεργασίας νερού, αντλιών κλπ. Η υδρολογική και υδραυλική προσομοίωση βασίστηκε στα ακόλουθα σχέδια, όπως αυτά παραχωρήθηκαν από τον Πελάτη:
- Σχέδια του δικτύου ομβρίων όπως έχει κατασκευαστεί (“As-Built drawings”),
- Σχέδιο τελικών υψομέτρων της ανάπτυξης (“Finishes Plan”),
- Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο (ΓΧΣ) της ανάπτυξης (“Master Plan”), όπου φαίνονται οι διάφορες χρήσεις γης της ανάπτυξης,
- Σχέδιο της περιοχής γηπέδων τένις στα βόρεια της ανάπτυξης (“Tennis Academy” με 12 γήπεδα),
- Σχέδιο υπεδάφιου συστήματος διαχείρισης των ομβρίων με διάτρητους αγωγούς (“perforated pipes”) στις περιοχές τοπιοτέχνησης του Έργου.
Το δίκτυο ομβρίων της ανάπτυξης απαρτίζεται από 359 φρεάτια και 354 τμήματα αγωγών, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού ΣΑΛΑ στα δυτικά. Το δίκτυο ομβρίων της ανάπτυξης περιλαμβάνει δύο κύριους αγωγούς; το “Βόρειο” ο οποίος διοχετεύει τα όμβρια στο φρεάτιο “MH10” και το “Νότιο” ο οποίος διοχετεύει τα όμβρια στο φρεάτιο “MH8” του αγωγού ΣΑΛΑ. Η εκτίμηση της παραγόμενης επιφανειακής απορροής πραγματοποιήθηκε διαχωρίζοντας αρχικά την περιοχή μελέτης σε 328 υπολεάνες απορροής, με την κάθε υπολεκάνη απορροής να έχει ένα σημείο εξόδου, δηλαδή ένα φρεάτιο. Τα δεδομένα βροχόπτωσης έχουν ληφθεί από το Μετεωρολογικό Σημείωμα Αρ. 15 του Τμήματος Μετεωρολογίας και αφορούν τις όμβριες καμπύλες του ΜΣ 394, ο οποίος βρίσκεται στο Δημοτικό Κήπο Λεμεσού, στα βορειοανατολικά της περιοχής Μελέτης. Για κάθε υπολεκάνη απορροής, αγωγό και φρεάτιο, εισάχθηκαν τα απαιτούμενα από το λογισμικό γεωμετρικά χαρακτηριστικά. Οι υδραυλικές προσομοιώσεις πραγματοποιήθηκαν για γεγονότα βροχόπτωσης με περίοδο επαναφοράς 1 στα 5 και 1 στα 10 χρόνια. Οι υδραυλικές προσομοιώσεις κατέδειξαν ότι τόσο οι κύριοι αγωγοί της ανάπτυξης όσο και ο αγωγός του ΣΑΛΑ, διοχετεύουν επαρκώς τις παραγόμενες από την ανάπτυξη όμβριες απορροές για γεγονός βροχόπτωσης περιόδου επαναφοράς 1 στα 5 χρόνια, η οποία αποτελεί και την πιο συνήθη πρακτική κατά το σχεδιασμό δικτύων ομβρίων. Ωστόσο, οι υδραυλικές προσομοιώσεις κατέδειξαν ότι το εξεταζόμενο σύστημα ομβρίων μπορεί να διοχετεύσει με ασφάλεια και τις όμβριες απορροές γεγονότων περιόδου επαναφοράς 1 στα 10 χρόνια, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις αρχικές συνθήκες του αγωγού του ΣΑΛΑ.