Έργα

Απόβλητα & Ρύπανση

Παροχή Υπηρεσίων για την υλοποίηση του Μέτρου 95 – Σύσταση Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων Ατυχηματικής Ρύπανσης του Προγράμματος Μέτρων της ΟΠΥ 2000/60/ΕΚ

Πελάτης: Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος – Τμήμα Περιβάλλοντος

Εφαρμογή του Μέτρου 95 – Δημιουργία Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων Ατυχηματικής Ρύπανσης της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα (ΟΠΥ) για την προετοιμασία σχεδίων έκτακτης ανάγκης για ρύπανση που θα λαμβάνουν υπόψη το δυναμικό ρύπανσης των εγκαταστάσεων, τις προστατευόμενες περιοχές του Άρθρου 6 της ΟΠΥ, καθώς και τους περιβαλλοντικούς στόχους που έχουν τεθεί για τα υδάτινα σώματα από την ΟΠΥ.

Οι δραστηριότητες που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν ήταν:

  • Καταγραφή, συλλογή και παράδοση στην Αναθέτουσα Αρχή όλων των σχετικών Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης των Εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στις Οδηγίες IED (2010/75/ΕΕ) και SEVESO II (96/82/ΕΚ).
  • Καταγραφή του νομικού πλαισίου, των υφιστάμενων επιτροπών, των υφιστάμενων πόρων και μέσων που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, ως επίσης και την καταγραφή των ενεργειών που λαμβάνονται σε περιστατικά ατυχηματικής ρύπανσης σε όλα τα νερά (συμπεριλαμβανομένου τα θαλάσσια και παράκτια), και στο έδαφος.
  • Καταγραφή υφιστάμενων πόρων και μέσων που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία για την αντιμετώπιση περιστατικών ατυχηματικής ρύπανσης.
  • Εντοπισμός κενών στις διαδικασίες αντιμετώπισης ατυχηματικής ρύπανσης και προτεινόμενες λύσεις.
  • Εκτίμηση των πόρων και μέσων που πρέπει να κατέχει η Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε περιστατικά ατυχηματικής ρύπανσης.
  • Το «Σχέδιο Διαχείρισης Ατυχηματικής Ρύπανσης» (ΣΔΑΡ), το οποίο τελικά παρουσιάστηκε, είχε ως κύριο σκοπό τη μείωση και περιορισμό των επιπτώσεων της ατυχηματικής ρύπανσης στο περιβάλλον, μέσω συντονισμένων ενεργειών και μέτρων που θα ληφθούν για την πρόληψη, ετοιμότητα και αντίδραση σε περιστατικά ατυχηματικής ρύπανσης. Η πρόληψη, η ετοιμότητα και η αντίδραση είναι οι τρεις στρατηγικοί στόχοι του ΣΔΑΡ.
  • Από την εκπόνηση όλων των πιο πάνω δραστηριοτήτων, κρίθηκε αναγκαία στα πλαίσια της εκπόνησης του ΣΔΑΡ
    να εκπονηθεί και «Πρότυπο Δομής και Περιεχομένων Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης» το οποίο θα πρέπει να ακολουθείται από όλες τις Εγκαταστάσεις / Δραστηριότητες οι οποίες έχουν ή θα έχουν τη θεσμική υποχρέωση υποβολής ενός τέτοιου σχεδίου στο Τμήμα Περιβάλλοντος.
Σχετική Υπηρεσία

Απόβλητα & Ρύπανση

enviromental policy category image
Αυτό που κάνουμε

Αυτό που κάνουμε

Υδατικοί Πόροι & Πλημμύρες
Υδρολογική Μελέτη για τη Λίμνη Μακριά στην περιοχή Ζακακίου στη Λεμεσό

Αντιμετώπιση αναγκών με έναν τεχνικά άρτιο και περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο.