Πελάτης: Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος – Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων
Άλλοι Συνεργάτες: ENVECO S.A. (Ελλάδα)
Η ξηρασία αποτελεί σημαντικό ζήτημα για την Κύπρο. Η Κύπρος και η Μάλτα κατατάσσονται ως τα κράτη μέλη της ΕΕ με τα υψηλότερα επίπεδα έλλειψης νερού, με την ξηρασία να είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Η Κύπρος αντιμετώπιζε πάντα πρόβλημα έλλειψης νερού, το οποίο επηρεάζει τόσο τις ανάγκες της σε πόσιμο νερό όσο και τις ανάγκες της για άρδευση. Κατά τη διάρκεια του 2008, η Κύπρος υπήρξε αντιμέτωπη με σοβαρές συνθήκες ξηρασίας και έλλειψης νερού, ως αποτέλεσμα διαδοχικών ετών ξηρασίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σοβαρές περικοπές τόσο στην παροχή πόσιμου νερού όσο και στην παροχή νερού για άρδευση. Νερό εισαγόταν από την Ελλάδα προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση για πόσιμο νερό. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Κυπριακή Δημοκρατία προώθησε το Σχέδιο Ανάπτυξης Εγκαταστάσεων Αφαλάτωσης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε πόσιμο νερό και να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία από τις καιρικές συνθήκες. Οι δραστηριότητες που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και οι υπηρεσίες που παρείχε η I.A.CO στο πλαίσιο της Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης ήταν:
- Ανάλυση και περιγραφή του πλαισίου και των στόχων του Σχεδίου, καθορισμός του υποβάθρου και απόφαση για το πεδίο εφαρμογής.
- Λεπτομερής περιγραφή του Σχεδίου εστιάζοντες στις πτυχές που ενδεχομένως έχουν περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
- Ανάπτυξη και καθορισμός εναλλακτικών επιλογών, εκτίμηση επιπτώσεων και υποστήριξη στη βελτίωση του σχεδίου και στην επιλογή της λύσης για περαιτέρω ανάλυση. Οι εναλλακτικές επιλογές που έχουν εξεταστεί είναι οι ακόλουθες: α) Σενάριο μηδενικής παρέμβασης (Do nothing),β) Μέτρα για τη μεγιστοποίηση της αποδοτικής διαχείρισης του νερού, την εξοικονόμηση νερού και την αύξηση της διαθέσιμης ποσότητας πόσιμου νερού, και γ) Σχέδιο Αφαλάτωσης για την επίτευξη πλήρους ανεξαρτησίας του πόσιμου νερού από τις καιρικές συνθήκες
- Ανάλυση και παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης στους σχετικούς περιβαλλοντικούς τομείς, καθώς και των τάσεων και αναμενόμενων εξελίξεων.
- Λεπτομερής εκτίμηση και αξιολόγηση των σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Σχεδίου, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις συσσωρευτικές επιπτώσεις.
- Αναγνώριση και πρόταση κατάλληλων μέτρων μετριασμού των επιπτώσεων προκειμένου να ενσωματωθούν στη διαδικασία κατάρτισης του σχεδίου.
- Διαμόρφωση κατάλληλου Προγράμματος Παρακολούθησης για τις επιπτώσεις και την αποτελεσματικότητα των μέτρων.
- Δημόσια διαβούλευση με το κοινό και τους σχετικούς φορείς.
- Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης στο κοινό και την Περιβαλλοντική Αρχή.